SECTION A
1. A model of the South Asian colonial city The European town…had spacious bungalows, elegant apartment houses,planned streets, trees on both sides of the street,…clubs for afternoon and evening get togethers…The open space was reserved for…Western recreational facilities, such as race and golf courses, soccer and cricket. When domestic water supply, electric connections, and sewage links were available or technically possible, the European town residents utilised them fully, whereas their use was quite restricted to the native town. (Dutt 1993: 361) Read the source and answer the following question. Did the model of the South Asian colonial city cater to the needs of the natives? Give a reason for your answer.
Ans: No. When domestic water supply, electric connections, and sewage links were available or technically possible, the European town residents utilised them fully, whereas their use was quite restricted to the native town.
2. Kumudtai’s journey into Sanskrit began with great interest and eagerness with Gokhale Guruji, her teacher at school…At the University, the Head of the Department was a well-known scholar and he took great pleasure in taunting Kumudtai…Despite the adverse comments she successfully completed her Masters in Sanskrit…. Source: Kumud Pawade (1938) Read the source and answer the following question. Do you think sanskritisation is a gendered process? Give a reason for your answer.
Ans: Yes. She felt that the study of Sanskrit can help her break into a field that was not possible for her to enter on grounds of gender and caste. As she proceeds with her studies, she meets with varied reactions ranging from surprise to hostility, from guarded acceptance to brutal rejection.
SECTION B
3. Agricultural productivity increased sharply because of the new technology. India was able to become self-sufficient in food grain production for the first time in decades. It was primarily the medium and large farmers who were able to benefit from the new technology.
3. A) What is subsistence agriculture? Ans: When agriculturists produce primarily for themselves and are unable to produce for the market, it is known as subsistence agriculture
3. B) Who were able to reap the most benefits from Green Revolution and commercialisation of agriculture?
Ans: It was the farmers who were able to produce a surplus for the market who were able to reap the most benefits from the Green Revolution and from the commercialisation of agriculture that followed.
4. In the mid–1970s, there was a renewal of the women’s movement in India which was called the second phase of the Indian women’s movement. There was the growth of what is termed as the autonomous women’s movements.
4. A) How can these movements be called autonomous? Ans: The term ‘autonomy’ referred to the fact that they were ‘autonomous’ or independent from political parties as distinct from those women’s organisations that had links with political parties.
4. B) Write about any one ideological change that was noticed in the autonomous women’s movement.
Ans: • There has been a recognition too that while all women are in some way disadvantaged vis-a-vis men, all women do not suffer the same level or kind of discrimination. • There has also been greater recognition that both men and women are constrained by the dominant gender identities. (Any one)
5. Compare the impact of just-in-time for the company vis-à-vis the worker.
Ans: Just-in-time keeps costs low for the company, • but the workers are very tense, because if the supplies fail to arrive, their production targets get delayed, • and when they do arrive they have to run to keep up which exhausts them.
6. Can we apply the distinction between old and new social movements in the Indian context?
Ans: No. • New social movements are not just about ‘old’ issues of economic inequality. Nor are they organised along class lines alone. Often, these social movements unite participants across class boundaries. • Identity politics, cultural anxieties and aspirations are essential elements in creating social movements and occur in ways that are difficult to trace to class-based inequality.
7. Often it is thought that imparting knowledge of 'scientific' farming methods will improve the condition of Indian farmers. Is this statement true? Give one reason for your answer.
Ans: • No • Much of traditional knowledge about the land they till and the crops they sow is being lost as hybrid, high-yielding, and genetically modified varieties of seeds are being promoted as more productive and ‘scientific’.
8. Differentiate between the organized and unorganized sector.
Ans:
| ORGANISED SECTOR | UNORGANISED SECTOR |
| Consists of all units employing 10 or more people throughout the year. | personal relationships determine many aspects of work as opposed to organised sector which has welldefined rules. |
| Registered with the government to ensure that their employees get proper salaries and wages. | The units need not be registered with the government. |